Home » , » Συνέντευξη Rospy L

Συνέντευξη Rospy L

Ο Σπύρος ή αλλιώς Rospy L,είναι hip hop παραγωγός,φίλος και συνεργάτης των Φράξια.Εμφανίστηκε αθόρυβα και σταθερά  από τα στενά του Βύρωνα,μιας πόλης που στην κυριολεξία και χωρίς αμφισβήτηση θεωρείται από τις γενέτειρες της ελληνικής ραπ.Πρωτοεμφανίστηκε στο project των Φράξια `` Οδυνηρές Κραυγές`` τον Ιούνιο του 2012.Ας μας τα πει όμως καλύτερα ο ίδιος στην συνέντευξη που έδωσε στην ομάδα του Αντάρτικου.

1.Γεια σου Σπύρο και σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας πεις δύο λόγια.Πες μας για αρχή πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ραπ και πότε ήρθες σε επαφή ?

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε.Με το ραπ ξεκίνησα να ασχολούμαι στα σχολικά μου χρόνια γύρω στο `96.Η πρώτη επαφή έγινε όταν έπεσε στα χέρια μου μια κασέτα από έναν φίλο με τραγούδια από ελληνικό και ξένο ραπ.Θυμάμαι είχε μέσα Public Enemy,De la Soul,KRS1,Active Member,ΤΧC,FF.C και κάποια άλλα συγκροτήματα.Εκείνη την στιγμή ξεκίνησε για τα καλά η δράση του μικροβίου...

2.Το αναμενόμενο στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι ο mc.Εσύ όμως είσαι παραγωγός.Πως και αυτή η επιλογή ?

Δεν θα κρύψω ότι και εγώ ξεκίνησα σαν mc κάπου στο `97,αλλά με κάτι πολύ πρόχειρο και αυθόρμητο με φίλους της γειτονιάς.Η αγάπη για τη μουσική γενικά αλλά και αυτού του είδους συγκεκριμένα,με έκανε να θέλω να αντιδράσω,να χτίσω,να δημιουργήσω δικούς μου ήχους και μελωδίες.Ήταν τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και έτσι με κέρδισε παραπάνω.Είμαι της άποψης ότι όταν μιλάει η μουσική,δεν υπάρχουν λόγια.

3.Πες μας κάποια πράγματα για την μέχρι τώρα πορεία σου.Συνεργασίες,κυκλοφορίες κλπ...

Η πορεία μου ξεκίνησε με αρκετά συγκροτήματα της γειτονιάς, που γούσταραν να το κάνουν για την πάρτη τους και δεν ήθελαν να βγει προς τα έξω.Από εκεί και πέρα οι πρώτες μου δουλειές σε δίσκο,μπήκαν στο project των ΦΡΑΞΙΑ `` Οδυνηρές Κραυγές`` τον Ιούνιο του 2012..Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς έδωσα 2 παραγωγές στο JK ONE των Phase3 για τον προσωπικό του δίσκο `` Σαν άγρια θηρία``.Υπάρχουν και άλλες συνεργασίες όπως ο Τραγικός Είρωνας,οι Wrongface και άλλοι.

4.Ως παραγωγός πως σου αρέσει να δουλεύεις ? Τι μπορεί να σε κάνει να πεις `` Τώρα θέλω να  φτιάξω μουσική`` ? Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς ?

Αυτό που θα με κάνει να γράψω μουσική είναι η στιγμή που θα νιώσω ότι κάτι θέλω να βγάλω προς τα έξω από τα μέσα μου.Τίποτα παραπάνω.Είναι σαν μια εσωτερική τελετή συναισθημάτων.Ο εξοπλισμός μου είναι αρκετά προγράμματα μουσικής δημιουργίας και παραγωγής όπως το Nuendo,Cubase,Sonar,FL Studio kai Reason όσων αφορά  το software κομμάτι.Από hardware έχω ένα Midi Keyboard, 2 samplers,ένα κομπρέσορα,ένα πικάπ και το βασικό...2 καλά μόνιτορς.

5.Πάμε στα φιλοσοφικά ζητήματα τώρα.Τι σημαίνει για σένα hip hop ? Kουλτούρα ? 4 Στοιχεία ? Κώδικας ?

Για μένα το hip hοp είναι ένας τρόπος διαφυγής και αντίδρασης απέναντι στο κατεστημένο και στην ψευτοκουλτούρα.Είναι μια μικρή αληθινή ιστορία βγαλμένη από την ζωή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να περιγράφει και μια ολόκληρη ζωή.Είναι σαν έναν άσχημο άνθρωπο με γαμάτο χαρακτήρα...

6.Τι θα μπορούσε να σε κάνει να σταματήσεις να ασχολείσαι με την όλη φάση ?

Τίποτα απολύτως..!! Αν το έχεις βρει πραγματικά και είναι μέσα σου δεν χαλάει..!

7.Δώσε μας μερικά από τα είδη μουσικής που σου αρέσει να χρησιμοποιείς στις παραγωγές σου..

Ειλικρινά μπορώ να σου πω τα πάντα.Από ένα folk κομμάτι μιας χώρας μέχρι psychedelic.Στην μουσική όσο πιο ανοιχτές επιρροές έχεις,τόσο καλύτερο και πολυδιάστατο θα είναι το αποτέλεσμα.

8.Πως βλέπεις τη σημερινή κατάσταση στο ελληνικό ραπ ?

Η κατάσταση έχει εξελιχθεί πάρα πολύ,από άποψη τεχνικής και ικανοτήτων,αλλά έχει χαθεί η ουσία γενικώς εκτός λίγων εξαιρέσεων...Για παράδειγμα πας σε ένα live,ακούς ένα κομμάτι ενώ ραπάρει ο καλλιτέχνης και στα αυτιά σου είναι σαν instrumental.

9.Η μουσική σου και γενικά η μουσική,μπορεί να είναι ένα μέσο αντίδρασης ?

Η μουσική πρέπει να είναι μέσο αντίδρασης,οργής,σκέψης,φαντασίας και συγχρόνως προσγείωσης.Είναι ότι πιο ελεύθερο,άμεσο,βίαιο και αγνό υπάρχει στον κόσμο αυτό.Μπορεί να γίνει μαχαίρι αλλά και πληγή ταυτόχρονα.Είναι σκέτη μαγεία.

10.Ένα νέο φαινόμενο δυστυχώς στον χώρο του hip hop είναι να εμφανίζονται φασιστικά δείγματα μέσα στο κοινό.Πως σε κάνει να νιώθεις εσένα αυτό ?

Μου προκαλεί αηδία.Πιστεύω τα λέει όλα.

11.Αν θα μπορούσες να αλλάξεις δύο - τρία πράγματα στη φάση,ποια θα ήταν αυτά ?

Ειλικρινά δεν θα άλλαζα τίποτα.Απλά ότι ακούω και μου αρέσει το κρατάω αλλιώς δεν ασχολούμαι.Πάντα θα αρέσει σε κάποιον κάτι που δεν αρέσει σε σένα.Οπότε έτσι ξεχωρίζουμε και είναι καλύτερα έτσι.

12.Ποιους Έλληνες παραγωγούς σέβεσαι και παρακολουθείς και γενικότερα ποια συγκροτήματα θεωρείς αξιόλογα ?

Από Έλληνες παραγωγούς σέβομαι και παρακολουθώ για τις δουλειές τους αλλά και τις συνεργασίες τους, τους Eversor,Jk One,Άυλο,Mόνιμο Κάτοικο,Jay One και Ed Gain..Τώρα συγκροτήματα και mcs που θεωρώ αξιόλογους είναι οι Phase3,Ψυχόδραμα,Νέα Τάξη Πραγμάτων,Φράξια,Παράξενοι Παράνομοι,Detro,Wrongface,Anser,Τραγικό Είρωνα και άλλους...

13.Κλείνοντας,τι σχέδια έχεις για το κοντινό μέλλον πάνω στη μουσική ?

Για το κοντινό μέλλον έχω πολλά σχέδια και projects σε Ελλάδα και εξωτερικό με δυνατές συνεργασίες.Σύντομα θα έρθουν στα αυτιά σας.

14.Σπύρο σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια στην ζωή σου αλλά και στην μουσική σου πορεία.

Και εγώ ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία.Να είστε καλά και τα μάτια ανοιχτά...


Βρείτε τον Rospy L στο facebook στο προσωπικό του προφίλ...``Rospy l Boombap``

Επιμέλεια,Mαρία ( Α.Σ. ) και Sunshine,για το Αντάρτικο..16-11-2012.





Share this article :

Παύλος Φύσσας - Καμιά ανοχή στους φασίστες

Παύλος Φύσσας - Καμιά ανοχή στους φασίστες

ΦΡΑΞΙΑ

ΦΡΑΞΙΑ
 
Support : Ιστοδαμάζοντας | Copyright © 2013. ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ - All Rights Reserved
Template Creating Website Published by Mas Template
Επεξεργασία / Προσαρμογή Ιστοδαμάζοντας Proudly powered by Blogger