Home » , » Συνέντευξη - Dave ( Φραξια ) 22-03-2013

Συνέντευξη - Dave ( Φραξια ) 22-03-2013

4 χρόνια Φράξια...4 χρόνια ανεξάρτητοι και επικίνδυνοι..O Dave - ιδρυτικό μέλος του γκρουπ - μας απαντάει παρακάτω στις ερωτήσεις μας και με επιπλέον αφορμή τον δεύτερο σε σειρά δίσκο τους που ολοκληρώνουν σε λίγο καιρό...


1.Καλησπέρα Γιάννη.Αφού σε ευχαριστήσουμε,ξεκινάμε και σε ρωτάμε πως είσαι καταρχήν αυτόν τον καιρό...

Καλησπέρα.Αφού σας ευχαριστήσω κι εγώ,ξεκινάω και σας λέω ότι αυτόν τον καιρό είμαι καλά,όσο γίνεται τουλάχιστον.Παλεύω πάντα με τα μέσα μου και προσπαθώ να τα ελέγχω γιατί όσο κι αν μας θέλουν δειλούς και πνιγμένους,εμείς πρέπει να απαντάμε με μάχη και αγώνα..

2.Τον επόμενο μήνα οι Φράξια συμπληρώνουν 4 χρόνια ενεργής ενασχόλησης..Ποια είναι η μέχρι τώρα αίσθηση σου μετά από τόσο καιρό ? Κάνε μας κατά κάποιον τρόπο έναν απολογισμό..

Κοίτα,σίγουρα για κάποιον που είναι `` απ`έξω`` θα μπορούσε να σκεφτεί ότι 4 χρόνια δεν είναι τίποτα...Και ίσως να έχει και δίκιο.Όμως για μας δεν είναι ακριβώς έτσι...Γιατί λειτουργούμε από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα μόνοι μας,αυτόνομα και ανεξάρτητα.Έτσι λοιπόν καταλαβαίνεις κι εσύ,ότι κάθε λεπτό,κάθε μέρα που έχει περάσει μέχρι σήμερα ήταν γεμάτη...Όταν όλα περνάνε από σένα και δεν έχεις να ασχοληθείς καθαρά και μόνο με το μουσικό ή στιχουργικό μέρος,αλλά με την οργάνωση και το κλείσιμο των lives,με το να σκεφτείς την αφίσα,με το να τρέξεις για ένα live ή για μια καινούργια σου δουλειά και διάφορα άλλα,τότε νιώθεις σαν...να σου φαίνονται διπλά τα χρόνια...Είμαστε όμως πια στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε,ότι αυτό το πράγμα αρχίζει και αποκτάει έναν  πυρήνα,που ήταν και ο αρχικός μας στόχος από παλιά..Μιλάω για το Αντάρτικο και για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα.Αυτή η διαπίστωση λοιπόν είναι `` αμοιβή`` για μας..Νιώθεις ότι κάποιον συντροφεύει αυτό που κάνεις και θέλει και αυτός να σε βοηθήσει...Ο απολογισμός λοιπόν είναι θετικός κατά πολύ.Έχουμε κρατήσει την στάση που θέλαμε από την αρχή στα πράγματα.Ρομαντικοί,τρελοί,ίσως και κολλημένοι σε πολλά αλλά είμαστε αυτοί που είμαστε.Το κρασάκι ατόφιο,χωρίς νεράκι μέσα...


3.Πες μας δυο λόγια για τον επερχόμενο δεύτερο δίσκο σας..Εν ολίγοις...Άντε..!! Θα περιμένουμε πολύ ακόμα ????

Χαχα!! Θα έρθει κι αυτός,απλά έτυχαν κάποιες δυσκολίες και μας πήγε λίγο πίσω από τον αρχικό χρόνο που φανταζόμασταν..Τώρα όσο για την θεματική του θα είναι για άλλη μια φορά πολιτικοποιημένη και ανθρωποκεντρική όσο δεν πάει..Θα ξύσει πολλές πληγές και θα κάνει πολλούς να νιώσουν άβολα..Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.Τα υπόλοιπα,όταν έρθει η ώρα.

4.Η εποχή για μένα είναι σαν ένα χωράφι έτοιμο για σπορά.Υπάρχουν τόσα πολλά γύρω μας για να μιλάει κάποιος.Φτώχεια,φασισμός,αδικία και πόνος γενικά.Έχουμε γίνει `` ζόμπι`` τελικά και δεν μιλάει σχεδόν κανένας? Πότε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος ?


Να ξεσηκωθεί,αλλά με τι πρόταγμα ? Δεν βλέπεις τι γίνεται ? Ο κόσμος έχει αποβλακωθεί τελείως.Δεν έχει κουράγιο ούτε να χαμογελάσει πια.Συμφωνώ σε αυτό που λες ότι οι λόγοι υπάρχουν και με το παραπάνω,αλλά η ζύμωση μιας συγκεκριμένης αντικαπιταλιστικής συνείδησης,είναι άλλη μεγάλη και πικρή ιστορία...Τώρα έχουμε πρώην φίλους που γίνανε φασίστες,γιατί ασέλγησαν τα φίδια πάνω στην βλακεία τους και την άγνοια τους,και τους πήραν με το μέρος τους.Ποντάρανε στην πετυχημένη συνταγή,στο αυθαίρετο `` κοινωνικό γαμώτο``..Έχουνε παππούδες που πεθάνανε από φασίστες και αυτοί πάνε και τους ψηφίζουν..Αλλά υπάρχουνε και οι άλλοι όμως.Αυτοί που περιμένουνε τον Τσίπρα..Άλλη πικρή ιστορία από εκεί..Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η εποχή των `` μεσσίων`` τέλειωσε,και πρέπει να θυμηθεί ότι τίποτα δεν του πρόσφεραν ποτέ.Μόνο λίγα ξεροκόκκαλα να γλείφει,ώστε να συντηρείται και να τους στηρίζει.Πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και επειδή αυτά είναι γενικολογίες,θα το κάνω συγκεκριμένο..Να αυτοοργανωθεί,στην γειτονιά του,στην δουλειά του,στο ίδιο του το σπίτι...Να διεκδικήσει,να φωνάξει...Μαζικά και επικίνδυνα.

5.Ανήκεις κάπου συγκεκριμένα πολιτικά ?

Δεν είμαι οργανωμένος πουθενά,αν αυτό ρωτάς.Απο εκεί και πέρα συμμετέχω όμως και παλεύω χρόνια τώρα και όσο μπορώ..Συμμετέχω σε μια συλλογικότητα της περιοχής μου με την  οποία βγάζουμε και μια εφημερίδα ( Διαδρομές )..Πολιτικά συμπαθώ και ψηφίζω ΑΝΤΑΡΣΥΑ,αν και οι εκλογές δεν είναι το ζητούμενο,ούτε από μόνες τους αλλάζουν κάτι..Στην ουσία σου ψευτοπαρέχει το σύστημα το δικαίωμα της επιλογής.Μια επιλογή όμως,που στην έχουν ήδη ποτίσει με φόβο,άγνοια και βλακεία.Το θέμα είναι ο δρόμος και το λαικό κίνημα.Εκεί αλλάζουν όλα..

6.Το να κάνεις μουσική και να εκφράζεις τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι,είναι ανάγκη σου ή νιώθεις πως είναι και υποχρέωσή σου ?

Η μουσική για μένα και πόσο μάλλον το ραπ είναι όπλο.Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείς σωστά αφού σου δίνεται η ευκαιρία να παρέμβεις σε μυαλά και σκέψεις...Τα προβλήματα ή την γενικότερη κοινωνική κατάσταση που περιγράφω στα τραγούδια ( ή και που κρίνω ) είναι καθαρά ανάγκη μου.Αυτός είμαι αλλά και αυτός ήμουν και στη ζωή μου,πριν ασχοληθώ με την μουσική.Κάποτε έγραφα τις σκέψεις μου ή τους στίχους μου στο χαρτί και τα μοίραζα στο δρόμο ή χτύπαγα πόρτες και τα έδινα.Όσο κι αν φαίνεται αλλόκοτο ή απίστευτο,το έκανα.Ε,τώρα λοιπόν το κάνω με την μουσική...

7.Στην ηλικία μας ( 30+ ) είναι περίπου σαν να είσαι στην μέση μιας διαδρομής.Δεν μπορείς να κάνεις εύκολα αλλαγές.Σε τρομάζει αυτό που ζούμε τώρα και το μέλλον ?

Εγώ είμαι 29 μισό,σε παρακαλώ,χαχαχα..! Κοίτα η αλήθεια είναι ότι με πιάνουν τώρα τελευταία τα πρώτα σκαλώματα περί ηλικίας κλπ..Τα σκαλώματα των πρώτων άντα ξέρεις...Δεν νιώθω όμως σε καμία περίπτωση ότι θα ήθελα να αλλάξω κάτι.Ότι έζησα μέχρι τώρα ήταν ότι επέλεξα.Αρά με έπλασε,με έκανε αυτό που σήμερα είμαι..Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε έναν άνθρωπο είναι να προσπαθεί να αποδεχτεί τον εαυτό του..Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ.Αλλά δυστυχώς είναι στην φύση μας,να προσπαθούμε πάντα να γίνουμε οτιδήποτε άλλο από αυτό που ήδη είμαστε.Αυτή είναι η μάχη που δίνω μέσα μου...Το μόνο που με τρομάζει,είναι ο χρόνος που περνάει σαν καπνός...Αυτό με τρομάζει λίγο,ναι...

8.Έχεις σκεφτεί ποτέ να το βάλεις στα πόδια ? Όχι από φόβο,από απογοήτευση ίσως...

Από πρακτικής άποψης,δηλαδή όντως να φύγω μακρυά,ναι το έχω σκεφτεί πολλές φορές αλλά ποτέ δεν το έκανα..Δεν είμαι άνθρωπος των αλλαγών.Απο κει και πέρα έχουν υπάρξει φορές που η απογοήτευση μου σε κάτι με έκανε αδρανή...Να σταματάω δηλαδή να προσπαθώ.Και αυτό κατά κάποιο τρόπο φυγή είναι.Μπορεί και δειλία.

9.Πιστεύεις στο Θεό ?

Δεν υπάρχει Θεός σύντροφε...


10.Τι θα σε έκανε να σταματήσεις να κάνεις μουσική ? Και κάτι άλλο...Βάζεις μουσική στη ζωή σου ή ζωή στην μουσική σου ? Τι από τα δύο ισχύει και γιατί...

Είναι αβέβαια όλα γύρω μας,άρα δεν ξέρω τι θα με έκανε να σταματήσω να κάνω μουσική.Μπορεί πολλά,μπορεί και τίποτα.Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης...Νομίζω ότι είναι αλληλένδετα αυτά..Η μουσική είναι γέννημα των ανθρώπων,άρα της ζωής..

11.Έχεις νιώσει ανταγωνιστικά,για παλαιά και γνωστά συγκροτήματα,με αποτέλεσμα να δείχνεις υπερβάλλοντα ζήλο και να θες να τους φτάσεις ?

Επιρροές υπάρχουν και δεν το έκρυψα ποτέ και είναι από το ραπ το αρχικό που έζησα και μεγάλωσα με αυτό και πιο πολύ από τους Αctive Member.Αυτό το συγκρότημα μου έδωσε πολλά..Προσπάθησα και προσπαθώ όμως να κρατήσω σαν οδηγό τα προτάγματα που μου έβαλαν αυτοί οι άνθρωποι,που είναι πάρα πολλά.Όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλησα ποτέ να φτάσω κανέναν...Να πάρω ιδέες ναι.Να επηρεαστώ ναι.Αλλά να φτάσω κάποιον όχι.Δεν έχω κανένα πρότυπο.Μόνο τον πατέρα μου και την μάνα μου.

12.Από την πιο σύγχρονη σκηνή ξεχωρίζεις κάποιους καλλιτέχνες ? Παρακολουθείς γενικά ?

Δεν παρακολουθώ πολύ στενά τα πράγματα πια.Αλλά σίγουρα εκτιμάω κάποιους..Πέρα από τους Παράξενους Παράνομους,που τους θεωρώ πολύ αξιόλογους και αυθεντικούς,σέβομαι και παρακολουθώ επίσης τον Γιώργο ( Άγνωστος Χειμώνας ),τους Ορθολογιστές και μου αρέσουν και γενικά οι Ψυχόδραμα.Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που αξίζουν,απλά ανέφερα αυτούς που παρακολουθώ στενά.

13.Το ελληνικό hip hop,θεωρείς ότι έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων της εποχής ?

Από κάποιους ναι,από κάποιους όχι..

14.Γιατί δεν ανήκετε στο low bap ? Αφού ταιριάζει πολύ το ύφος σας και η στάση σας.

Θα ήταν αντίφαση για ένα γκρουπ με το όνομα `` Φράξια`` να ανήκει κάπου...

15.Έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο,μιας και κλείνουμε ?

Όχι.Θα τα πούμε `` όταν πέσει η αυλαία``...

16.Γιάννη σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε ότι καλύτερο.Αναμένουμε τον καινούργιο δίσκο...

Και εγώ ευχαριστώ πολύ.Να είστε καλά.



                                                      Αντάρτικο,22-03-13
                                                 Επιμέλεια και ερωτήσεις
                  ( Μια Σκιά,Ανυπότακτο Στοιχειό,Άστεγος Διαβάτης )




Share this article :

Παύλος Φύσσας - Καμιά ανοχή στους φασίστες

Παύλος Φύσσας - Καμιά ανοχή στους φασίστες

ΦΡΑΞΙΑ

ΦΡΑΞΙΑ
 
Support : Ιστοδαμάζοντας | Copyright © 2013. ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ - All Rights Reserved
Template Creating Website Published by Mas Template
Επεξεργασία / Προσαρμογή Ιστοδαμάζοντας Proudly powered by Blogger