Home » , » Ηexis Mc - συνέντευξη στο Αντάρτικο.

Ηexis Mc - συνέντευξη στο Αντάρτικο.

Την λένε Μαρία ή αλλιώς Hexis.Είναι 23 χρονών , σπουδάζει κοινωνική εργασία και ασχολείται με τον στίχο και τo hip hop.
Tην γνωρίσαμε σε ένα Live που συμμετείχε μαζί με τους Φράξια , την προσεγγίσαμε και τις θέσαμε μερικές ερωτήσεις.
Απολαύστε...



1.Γεια σου Μαρία..Σε ευχαριστούμε για αυτή την κουβέντα και ξεκινάμε να μας πεις δυο λόγια για σένα.Πότε άρχισες να ασχολείσαι με την μουσική και γιατί επέλεξες το hip hop ?

Γεια σας και σας ! Κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο και την πρόσκληση! Μουσική άκουγα πάντα. Όχι χιπ χοπ απαραίτητα. Άκουγα  ροκ, έντεχνο, ρεμπέτικο... Επέλεξα το χιπ χοπ γιατί θεωρώ ότι είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να αποτυπώνει κανείς τις σκέψεις του πάνω σε ένα μπιτ. Ξεκίνησα το 2012 την προσπάθεια του να ερμηνεύσω τις σκέψεις μου, αν και έγραφα πολλά χρόνια πριν.

2. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει κανείς hip hop στην Ελλάδα και μάλιστα ανεξάρτητο ? Ήταν επιλογή σου ή απλά δεν έχει κάτσει κάτι ακόμα διαφορετικό ?

Δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο όταν κάνεις κατάθεση ψυχής με όποιον τρόπο (στην προκειμένη περίπτωση μέσω του χιπ χοπ). Υπάρχει απλά το τι μπορεί ή όχι να «σηκώσει» το κοινό, ή τι έχει την διάθεση ή όχι να ακούπσει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Έ όταν κάνεις ανεξάρτητο χιπ χοπ σίγουρα έχεις πολύ μικρότερο κοινό, αλλά δεν έχει αυτό σημασία. Σημασία έχει ότι όταν είσαι «ανεξάρτητος» εκφράζεσαι και ανεξάρτητα…  και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι επιλογή και όχι τυχαιότητα.

3. Μπορεί το hip hop να αφυπνίσει συνειδήσεις ? Εσύ κάνεις κυρίως πολιτικοποιημένο..Τι ελπίζεις μέσα από αυτό ?

Σίγουρα περνά μηνύματα και προβληματίζει, αλλά οι συνειδήσεις δεν αφυπνίζονται έτσι. Αν δεν κατέβεις στον δρόμο να αγωνιστείς και να διεκδικήσεις, αν δεν αφήσεις την ασφάλεια τον τεσσάρων τοίχων και δεν βγεις να ρισκάρεις, αν δεν λειτουργήσεις συλλογικά και αν δεν μάθεις να συνδιαμορφώνεις και να σέβεσαι την διαφορετικότητα του καθένα… τότε πως θα αφυπνιστεί η συνείδηση;  Προσωπικά δεν ελπίζω τίποτε περισσότερο, παρά το να ακουστούν κάποια μηνύματα.  Από κει και πέρα είναι στο χέρι του καθένα πως θα τα ερμηνεύσει.

 4. Πως το βλέπεις γενικά το σημερινό ελληνικό hip hop και επίσης πες μας λίγο για τις επιρροές σου.

Τεχνικά δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα, γιατί δεν γνωρίζω. Αναφορικά όμως με το περιεχόμενο, θεωρώ πως πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα που περνάνε ουσιαστικά μηνύματα και προβληματίζουν μέσα από τους στοίχους τους. Εκεί που το χιπ χοπ κάποτε ήταν περισσότερο μόδα, σήμερα παρουσιάζεται περισσότερο πολιτικοποιημένο. Εγώ ξεκίνησα με low bap. Βαβυλώνα, active member, social waste, και πολύ αργότερα Στοίχημα, ffc , ψυχόδραμα, και πολλούς άλλους. Πλέον προσπαθώ να ακούω γενικά για να έχω και πιο ολοκληρωμένη άποψη.

5. Πως αντιλαμβάνεσαι όλο αυτό που λέμε Καπιταλισμός ή Κρίση ? 

Το αντιλαμβάνομαι ως ένα επιχείρημα στο ερώτημα «Γιατί θα πρέπει να κρατάμε σκυμμένο το κεφάλι;».

6. Γιατί πιστεύεις ότι το φαινόμενο του φασισμού ανέβηκε τόσο πολύ στη χώρα μας ? Και πως πιστεύεις ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ?

Δεν θα το πάω γεωγραφικά αλλά θα σταθώ στην νοοτροπία του κόσμου. Έτσι λοιπόν  για να τσακίσουμε τον φασισμό θα πρέπει πρώτα να τσακίσουμε τον «μπάτσο» που κρύβουμε μέσα μας. Μπορεί να παρεξηγηθεί αυτή η φράση, αλλά θεωρώ πως το ότι λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους φαινόμενα έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τον κόσμο και έπειτα με τα πολιτικά παιχνίδια. Έχει να κάνει με την ανοχή και την απάθεια που δείχνουμε κάθε φορά που αυτά συμβαίνουν σε οποιαδήποτε μορφή. Δεν είναι μόνο ο ρατσισμός…  είναι και ο σεξισμός, ο σπισιμός, η ομοφοβία, το αφεντικό πάνω απ το κεφάλι μας, οι επιλεκτικές «ειδήσεις» των ΜΜΕ, η λογοκρισία και χίλια δυο άλλα πράγματα. Όσο εμείς τα δεχόμαστε, τόσο οι εξουσιαστές βρίσκουν χώρο να εξουσιάζουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

7. Μέσα από ποιες διαδικασίες περνάει η γραφή σου ? Δηλαδή τι σε κάνει να θες να γράψεις ?

Γράφω όταν έχω ένταση και νεύρα. Όταν νιώθω πως μιλώ σε τοίχους.  Ίσως ελπίζω πως μέσα από την μουσική και μέσα από αυτό το υπέροχο παιχνίδι λέξεων και νοημάτων θα σπάσουν παρωπίδες και στερεότυπα.

8. Πες μας κατά την γνώμη σου ποιοι είναι οι καλλιτέχνες στην hip hop σκηνή που για σένα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και εν ολίγοις τους εκτιμάς ?

Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα, γιατί δεν έχουν σημασία. Προσωπικά εκτιμώ οποιονδήποτε ασχολείται με το χιπ χοπ επειδή το νιώθει. Επειδή έχει βρει σε αυτό τον τρόπο του να εκφράσει κάθε αξία, κάθε σκέψη και κάθε ιδέα,  που έχει κάνει τρόπο ζωής μέσα από την γενικότερη στάση του και τις επιλογές του. Αυτός για μένα στέκεται μια χαρά και να συνεχίσει!

9. Παρατηρούμε μια γενική σιγή και απάθεια γύρω μας,ενώ συμβαίνουν τόσα πράγματα.Που οφείλεται αυτό για σένα ?

Η σιγή και η απάθεια οφείλεται μάλλον στον φόβο του να μην ξεβολευτούμε, να μην ρισκάρουμε, και να μην θέσουμε σε κίνδυνο αυτά τα λίγα ψίχουλα που ακόμη μας δίνουν. Καλώς ή κακώς ο κόσμος ακόμη ψάχνει για «σωτήρες» με έτοιμες λύσεις, και αυτό φαίνεται στο γενικότερο μούδιασμα που επικρατεί γύρω μας. Όλοι βεβαίως και βλέπουμε και ακούμε και ζούμε δύσκολες καταστάσεις, απλά δεν έχουμε βρει τον τρόπο ή την διάθεση να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας.

10. Πες μας λίγο για τα δικά σου τώρα..Τι σχέδια υπάρχουν ? Ετοιμάζεις κάποιο cd ? Θα ακούσουμε κάποια ολοκληρωμένη δουλειά ? Κάποιο live ίσως ?

Κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό, κάποιο cd αλλά όχι σαν Hexis . Συζητιούνται διάφορα αλλά έχουμε καιρό ακόμη ως να γίνουν.  Ωστόσο, στηρίζω όποιο λάιβ γίνεται στα πλαίσια της μη εμπορευματοποίησης της μουσικής, αλλά και για άλλους σημαντικούς λόγους που προτάσσουν την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την συλλογικότητα, είτε είμαι στην σκηνή είτε όχι.

 11. Αν σου ζητούσαμε να περιγράψεις αυτό που συμβαίνει γύρω μας με ένα στιχάκι σου,ποιο θα ήταν αυτό ??

 «…Λαϊκά δικαστήρια, γειτονιές  σωφρονιστήρια, στενά θυσιαστήρια, συντάσσουν μηνυτήρια χαρτιά. Πλυντήρια ψυχών οι πόλεις τούτες μεγαθήρια σωστά! Μες τα σκατά τους, ζητάν να μαστέ μέρος την αλήθειας που ταιριάζει με τα αυτιά τους – δεν μας κάνουν τα όνειρά τους, είμαι γω, είσαι συ, είμαστε όλοι μακριά τους, ένα μέρος του συνόλου που ξεφεύγει απ την βρωμιά τους…»

12. Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη συνέχεια.

Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο και την συνέντευξη  και ελπίζω στην συνέχιση του «Αντάρτικου», γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους εγχειρήματα, που να προωθούν την ελεύθερη έκφραση.

* Βρείτε τη Μαρία στο facebook -  Mary He Xis
** Ακούστε δουλειές τις από το κανάλι της στο you tube - www.youtube.com/Hexis mc
*** Eπιμέλεια - Μαρία ( Pasa Montana ) Για το Αντάρτικο.

Σεπτέμβρης 2013.


Share this article :

Παύλος Φύσσας - Καμιά ανοχή στους φασίστες

Παύλος Φύσσας - Καμιά ανοχή στους φασίστες

ΦΡΑΞΙΑ

ΦΡΑΞΙΑ
 
Support : Ιστοδαμάζοντας | Copyright © 2013. ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ - All Rights Reserved
Template Creating Website Published by Mas Template
Επεξεργασία / Προσαρμογή Ιστοδαμάζοντας Proudly powered by Blogger